
Produkt
Czas roz‐
mrażania
(min)
Dalszy czas roz‐
mrażania (min)
Uwagi
Tort, 1400 g 60 60 -
11.13 Pasteryzowanie
O czym należy pamiętać:
• Należy stosować wyłącznie słoiki do
wekowania o tych samych rozmiarach.
• Nie stosować słoików z zamknięciem
typu twist-off, zamknięciem bagneto‐
wym ani puszek metalowych.
• W przypadku tej funkcji należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od do‐
łu.
• Umieszczać na blasze do pieczenia
ciasta nie więcej niż sześć jednolitro‐
wych słoików wekowych.
• Napełnić słoiki do takiego samego po‐
ziomu i zamknąć obejmami.
• Słoiki nie mogą się stykać.
• Na blachę do pieczenia ciasta wlać
około 1/2 litra wody, aby zapewnić wy‐
starczają wilgotność w piekarniku.
• Gdy płyn w słoikach zacznie lekko
wrzeć (po około 35-60 minutach w
przypadku słoików jednolitrowych), na‐
leży wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć
temperaturę do 100°C (patrz tabela).
Owoce jagodowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagoto‐
wania (min)
Dalsza pasteryza‐
cja w temperatu‐
rze 100°C (min)
Truskawki / Jago‐
dy leśne / Maliny /
Dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagoto‐
wania (min)
Dalsza pasteryza‐
cja w temperatu‐
rze 100°C (min)
Gruszki / Pigwy /
Śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C
Czas do zagoto‐
wania (min)
Dalsza pasteryza‐
cja w temperatu‐
rze 100°C (min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / Groch /
Szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
11.14 Suszenie – Termoobieg
Przykryć ruszty papierem do pieczenia.
Aby uzyskać najlepsze efekty, należy
wyłączyć urządzenie w połowie procesu
suszenia. Otworzyć drzwi urządzenia i
POLSKI 35
Komentarze do niniejszej Instrukcji